Så väljer du rätt gummistövlar – en heltäckande guide

Gummistövlar i olika storlekar

Så väljer du rätt gummistövlar – en heltäckande guide

Om det har blivit dags att köpa gummistövlar finns det en del saker att tänka på för att du verkligen ska bli nöjd. Det finns flera användningsområden för stövlarna och vissa modeller är bättre lämpade för några saker än andra. I vår guide går vi igenom allting som rör köp av gummistövlar och guiden kan användas både när du ska göra ett inköp till dig själv och när du handlar till barnen. Vi går igenom typer av stövlar, olika material de kan bli tillverkade av och vilka användningsområden det finns. Sedan tar vi även upp en del populära varumärken som tillverkar just gummistövlar som är vanliga i Sverige.

Välj gummistövlar i passande material

När vi tänker på gummistövlar tänker vi oftast inte på vilken typ av gummi de är tillverkade av. Faktum är att det finns en mängd olika typer av gummi som stövlarna kan vara tillverkade av och de har alla sina för- och nackdelar. Materialet påverkar bland annat komforten, egenskaperna, hållbarheten och även priset på gummistövlarna. Nedan kommer vi att gå igenom de gummityper du kan stöta på när du ska köpa stövlar, samt berätta mer om vad de är bra respektive lite sämre på.

Stövlar av nitrilgummi

Nitrilgummistövlar är väldigt motståndskraftiga. De klarar av att stå emot bland annat animaliska oljor, gödsel och flera olika kemikalier. Dessutom är materialet enkelt att hålla rent. Således passar stövlar av det här materialet bra inom såväl lantbruk som platser där hygien är viktigt. Stövlar av nitrilgummi är mycket slitstarka, nackdelen är dock att de är tunga och inte så miljövänliga. De är vanligtvis bekväma att bära och kan med fördel användas inom matvaruindustrin och rengöringsbranschen eftersom de tål så mycket.

Stövlar av PU-gummi

Gummistövlar som är tillverkade av PU-gummi är de med minst nackdelar. De är väldigt motståndskraftiga mot allt från oljor och kemikalier till syror och fett. Dessutom är PU otroligt slitstark. Samtidigt har gummistövlarna av PU en låg vikt, är relativt vänliga mot miljön och kräver inget underhåll. Du kan lätt hålla dem rena. När det kommer till stövlarnas hållbarhet är den hela tre gånger starkare än stövlar av andra typer av gummimaterial.

Stövlar av naturgummi

Naturgummistövlar är de som är allra snällast mot miljön. Dessutom är de allra bekvämast att bära tack vare att de är mjuka och flexibla. Naturgummistövlar är gjorda för att du ska kunna gå i dem länge, flera kilometer är inga problem. De är även slitstarka och tål mycket. Nackdelen med stövlar av naturgummi är att de behöver rengöras och underhållas regelbundet för att undvika att de torkar ut och därefter spricker. De har även en relativt hög vikt.

Stövlar av PVC-gummi

PVC-gummistövlar är ofta väldigt prisvärda och bekväma stövlar, dock med lite hårdare kanter än de av naturgummi. De är dessvärre inte miljövänliga. När du väljer ett par gummistövlar av PVC kan du njuta av att de inte behöver något underhåll. De är enkla att hålla rena och dessutom är många av alternativen motståndskraftiga mot allt från kemikalier och desinfektionsmedel till oljor, fetter och syror.

Olika typer av gummistövlar

Utöver att det finns stövlar i olika typer av material finns det även flera typer av gummistövlar du kan välja mellan. Du bör därför inte bara tänka över materialet utan även vilken modell eller typ av stövel som passar just dig. Nedan går vi igenom några av de alternativ du har att välja mellan.

Fodrade eller ofodrade stövlar

Allra vanligast är det att gummistövlar är ofodrade. På så sätt kan du bära samma stövel året runt och bara komplettera med en varm sula och tjockare strumpor när det börjar bli kallt. Bär du ofodrade stövlar utan någonting i blir det dock väldigt kallt, speciellt under vinterhalvåret. Eftersom det kan regna året runt här i Sverige kan det därför också vara bra att ha ett par ofodrade och ett par fodrade stövlar att variera mellan beroende på årstid och väderlek.

Fodrade stövlar går ibland också under namnet allväderstövlar. De är redan varma nog att bära även vid kyla så att du slipper tänka på sulor och raggsockor. Nackdelen är att du inte kan använda dem året runt, då de blir för varma under vår och sommar. För barn som går på förskolan kan dock ett par fodrade stövlar vara ett bra alternativ eftersom de håller vätan ute på ett bättre sätt än vinterkängor.

Om du vet med dig att du kommer att bära gummistövlarna när det är väldigt kallt är det viktigt att du kontrollerar hur mycket kyla de klarar av. Många gånger kan du läsa vilken temperatur de klarar av och därmed välja stövlar utifrån det.

Låga eller höga stövlar

Skafthöjden är ytterligare en faktor att ha i åtanke när du ska välja gummistövel. Ska du bara ha ett par stövlar att bära vid promenader i stan för att undvika att fötterna blir blöta kan du med fördel välja en modell med lågt skaft. De är oftast moderna och snygga vilket gör att de passar lika bra med en uppklädd outfit som en vardagsklädsel.

Höga stövlar är bäst om du kommer att arbeta i regn och lera. Du undviker då att vattnet tar sig in ovanifrån. Marknaden för stövlar med högt skaft är enorm och du har därmed en mängd alternativ att välja mellan. En del har rymliga skaft medan andra är mer slimmade, det är upp till dig att avgöra vad som passar just dig.

Stövlar med eller utan klack

Gummistövlar är sällan helt plana utan brukar ha någon typ av klack. Det gör att de håller längre utan att slitas upp undertill vid frekvent användning. Klacken ger oftast även bättre grepp när det är halt och lerigt, vilket också är en fördel.

Användningsområden för gummistövlar

Det finns en mängd användningsområden för just gummistövlar och du bör välja modell utifrån var och när du ska använda dem. Vi kommer här nedan att gå igenom olika användningsområden för stövlar och vilka funktioner som kan vara värdefulla beroende på användning.

Utomhusarbete

Om du arbetar utomhus är det bra att ha ett par slitstarka stövlar, speciellt om du använder dem dagligen. Då ska de gärna också vara enkla att rengöra. Du som arbetar ute året runt bör fundera över att införskaffa dig två par stövlar, ett par med foder och ett par utan. Det är också viktigt att stövlarna är bekväma och inte för tunga för att du inte ska få ont i fötterna efter en dags arbete.

Lantbruk

Inom lantbruk behöver du ett par hållbara stövlar med högt skaft. Arbetar du med djur behöver stövlarna tåla urin och gärna även klara att gå i leriga hagar. Det är därmed även viktigt att de är enkla att rengöra för att du ska kunna hålla efter dem dagligen. Om du arbetar med stora djur kan det också vara en fördel att hitta ett par gummistövlar med stålhätta. Då tål de att djuren trampar på dem utan att du för den delen får ont i fötterna.

Jakt och fiske

Om du sysslar med jakt och fiske är det också viktigt med hållbara stövlar. Speciellt om du jagar. Du kommer att röra dig mycket i terräng och det är därför också viktigt att stövlarna är bekväma att bära. Ska du fiska är det bra med ett så högt skaft som möjligt. Då kan du vada ut i vattnet vid behov utan att du blir blöt om fötterna.

Friluftsliv

Om du behöver ett par stövlar att vandra med eller för andra typer av friluftsaktiviteter så är det främst komfort som är viktigt. Givetvis ska de också hålla vatten ute men det gör alla gummistövlar av någorlunda kvalitet. Välj gärna ett alternativ med klack för ett bra grepp och för att de ska kunna användas länge.

Vardagsstövlar

Många köper ett par gummistövlar att bära till vardags, såsom när de ska till affären eller hämta barnen på förskolan i regnväder. Kraven behöver inte vara så höga på den här typen av stövlar. För många är det istället utseendet som är viktigt. Är det ett par vardagsstövlar till barnen brukar de föredra varianter i en härlig färg eller med snyggt mönster. Det är också bra om barnstövlarna har bra grepp vilket de får om de har mönster på yttersulan. Klacken ska dock inte vara för hög för att barnen ska kunna röra sig bekvämt.

Vanliga varumärken för gummistövlar

Du som vill ha ett par kvalitetsstövlar bör ta en titt på alternativ från de vanligaste och populäraste varumärkena inom just gummistövlar. Vi har valt ut fem varumärken som är bland marknadens bästa och kommer gå igenom dem lite kort här nedan. Att välja stövlar från någon av dem är vanligtvis ett säkert kort.

Tretorn

Företaget Tretorn grundades redan på slutet av 1800-talet och det är ett varumärke flera svenska är bekanta med. Det är ett svenskt märke som tillverkar produkter anpassade efter svenskt väder. På så sätt kan du känna dig trygg med att gummistövlarna från Tretorn klarar kyla såväl som värme.

Tretorn erbjuder stövlar till kvinnor, män och barn i flera utföranden. Det finns såväl fodrade som ofodrade varianter att välja mellan.

Viking

År 1920 grundades varumärket Viking i Askim, Sverige och de började med att tillverka galoscher. Sedan dess har du utökat sitt sortiment till flera typer av skor och stövlar. Utöver det har de också tillverkat däck och har därmed god erfarenhet om gummi. När det kommer till Vikings utbud av stövlar har du gott om alternativ att välja mellan, för båda könen och alla åldrar. Eftersom även Viking är ett svenskt företag har de anpassat sitt utbud utifrån svenskt väder, vilket är en fördel när du bor i Sverige.

McKinley

Varumärket McKinley har funnits i över 30 år och är ett av Europas största företag inom outdoor-produkter. I deras utbud hittar du bland annat gummistövlar som är utmärkta för friluftsliv. En fördel är att produkter från just McKinley är väldigt prisvärda. Du får mycket kvalitet för pengarna. Även det här företaget erbjuder stövlar för alla åldrar och till såväl killar som tjejer.

Avignon

Om du är ute efter fodrade stövlar och gummistövlar som kan användas hela vintern är Avignon ett bra val. De tillverkar stövlar som klarar temperaturer ända ner till -60 grader. Utbudet riktar sig mot vuxna och det finns många modeller att välja mellan.

True North

Varumärket True North tillhandahåller ytterplagg för hela familjen och däribland gummistövlar till såväl barn som vuxna. Du får bra kvalitet till fördelaktigt pris och dessutom en mängd modeller att välja mellan. De har dessutom snygga mönstrade gummistövlar till vuxna, vilket inte hör till vanligheterna.

Välj rätt storlek

När du ska köpa gummistövlar är det viktigt att du väljer rätt storlek för en så bra passform som möjligt. För stora stövlar glappar och kan leda till skoskav, medan en för liten storlek är obekväm och kan bidra till blåsor. Det allra bästa är att mäta dina fötter och sedan välja storlek därefter. För barn ska du lägga till 1,5 till 2 cm på storleken när det kommer till just stövlar.

Utöver att själva storleken ska vara rätt måste också skaftet vara bra. Är det för trångt kommer du inte att trivas i dina stövlar samtidigt som det inte är bra för blodflödet om de trycker åt.

Det allra bästa är om du kan prova stövlarna i butik, men det är inte alltid det är möjligt. Välj annars att handla i en nätbutik där du enkelt kan returnera gummistövlarna om de inte skulle passa.

Slutsats

Det finns en hel del att tänka på när du behöver köpa nya gummistövlar, oavsett om det är till dig eller till barnen. Du behöver fundera över material, stöveltyp och när du ska använda dem för att kunna välja ett par som är optimalt för just dig. Välj gärna ett par stövlar från något av de varumärken vi tipsade om ovan, eftersom de är populära och välkända på marknaden för stövlar och håller en hög kvalitet.

Med hjälp av vår köpguide kommer du enkelt att hitta en passande gummistövel som du kan njuta av länge och som du kommer att känna dig bekväm i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *